8 PANTAI TERKENAL  DI PULAU LANGKAWI

Pulau Langkawi sememangnya mempunyai begitu banyak pantai yang cantik dan bersih serta boleh dilawati oleh pengunjung semasa percutian di sini berikut kami senarai 8 pantai terkenal yang boleh anda lawati di Pulau Langkawi.

1. PANTAI CENANG

Pantai Cenang adalah bandar pantai paling sibuk di Pulau Langkawi, di mana anda boleh menemui pelbagai jenis kafe dan restoran, serta kedai-kedai cenderahati, dan kedai bebas cukai di sepanjang jalur pantai yang indah.  Menampilkan pasir putih dan perairan yang jernih, pantai luas, Pantai Cenang juga hebat untuk berjemur dan sukan air yang menarik seperti Jet Ski dan Parasailing. Pemandangan kehidupan malam Pantai Cenang adalah yang paling menarik di Pulau Langkawi, dengan banyak kedai-kedai makan seafood dan makanan ringan yang murah, serta persembahan muzik dan kebudayaan sehingga lewat

2. Pantai Tengah

Pantai Tengah adalah pasir putih yang indah sepanjang 700 meter di pantai barat Langkawi. Ia bermula di hujung selatan Pantai Cenang berhampiran dengan Underwater World. Walaupun pantainya adalah serupa dengan penampilan Pantai Cenang, tetapi ia jauh lebih sunyi dan tenang, dan tidak terjejas oleh pelancong. 

3. PANTAI KOK LANGKAWI

Pantai yang indah dengan pasir yang bersih dan air jernih tetapi ia adalah tarikan pelancong, serta keamanan relatif dan tenang, yang menjadikan tempat ini begitu popular. Dipenuhi dengan marina benar-benar moden, Pantai Kok, di bahagian barat pulau itu kira-kira 12km ke utara Pantai Cenang, teluk yang indah dikelilingi oleh bukit batu kapur dan hutan hijau. Di kawasan dermaga, di Teluk Burau, adalah tamparan baru Telaga Harbour Park, marina kapal layar dengan rentetan kedai-kedai, bar dan restoran, serta stesen minyak, bank dan pejabat pos. 

4. PANTAI PASIR TENGKORAK

Pantai Pasir Pasir Tengkorak adalah pantai terpencil yang terletak di sepanjang pantai barat laut Langkawi, memaparkan kawasan berhutan, pasir putih yang lembut, dan air jernih yang sempurna untuk berehat selepas seharian meneroka Pulau Langkawi. Sering diabaikan oleh pelancong kerana lokasi yang agak tersembunyi, pantai ini hanya empat kilometer di sebelah timur Datai Bay. 

5. PANTAI TELUK YU

Pantai Teluk Yu adalah salah satu pantai yang paling indah di Langkawi dan mungkin yang paling popular dengan pelancong. Teluk dalam bahasa Melayu bermakna Teluk dan Yu bermaksud Ikan Jerung (Yu). Tetapi namanya diberikan kerana dahulu kala perairan ini di penuhi ikan Yu dan sekarang hanya beberapa jerung yang terbuat dari batu dipamerkan di sini. 

6. PANTAI PASIR HITAM

Pantai Pasir Hitam terletak 19 km di utara Pekan Kuah. Pasir hitam ini adalah hasil daripada kandungan mineral yang besar kemungkinan berpunca dari timah atau oksida daripada tanah yang munkin terhasil daripada dasar laut. Campuran pasir mineral utama seperti tourmaline, zirkon dan ilmenit menjadikan pasir di pantai ini menjadi hitam. 

7. PANTAI TANJUNG RHU

Tanjung Rhu merupakan sebuah tanjung dan sebahagiannya pantai yang landai, memutih dan indah di timur laut pulau Langkawi, Kedah , Malaysia. Tanjung Rhu menawarkan pakej pelancongan yang cantik dan menarik bagi mereka yang suka bersantai di tepi pantai. Bot pelancong juga disediakan bagi mereka yang ingin menikmati kecantikan Paya Bakau di sepanjang Sungai Kilim (Geoforest Park).

8. PANTAI TAMAN LAGENDA KUAH

Pantai Taman Lagenda terletak kira-kira 400 meter dari Pekan Kuah. Ia juga terletak bersebelahan  taman CHOGM, Jeti Pelancongan dan Masjid AL-Hana. Kita boleh nampak pemandangan yang cantik didepan pantai ini dimana banyak kapal layar dan feri penumpang berlabuh. Pantai ini sesuai untuk aktiviti group seperti sukan pantai, birthday party dan juga berkelah. 

Close Menu